måndag 24 oktober 2011

Skydda ditt ansikte under höst & vinter

Det här inlägget skrev jag redan förra året, men höst och vinter blir det ju varje år så jag tycker dessa små tips tål att upprepas!   

Nu när huden måste stå ut med med stora temperaturväxlingar och torr luft så upplever väldigt många att huden börjar krångla, den blir lätt uttorkad på ytan och vill gärna kompensera fettförlusten med att bilda mera pormaskar och finnar. Därför är det viktigaste hudvårdsrådet nu i vinter att inte tvätta huden för mycket, vi vill behålla skyddshöljet som hjälper till att bevara den så viktiga fett- och fuktbalansen. 


Mitt allra bästa tips är att hoppa över ansiktstvätten på morgonen. Fukta bara upp huden med lite ansiktsvatten eller vanligt vatten och massera sedan in en ansiktsolja eller en lite fetare dagkräm. Har man acne eller mycket orenheter är det dock bra med en mild tvätt även på morgonen, men undvik löddrande rengöringar. På kvällen passar den här rengöringsrutinen väldigt bra för alla hudtyper:  
1. Massera lätt ett tunt lager av en neutral, ekologisk olja i ansiktet. Oliv-, jojoba-, avokado och mandelolja är underbara stabila oljor som skyddar huden.  
2. Massera sedan ansiktet med din rengöringscreme eller rengöringsmjölk så att smink och dagens smuts löses upp. Tänk på att alltid hålla ansiktet fuktat med vatten, rengöringen ska aldrig gå in i huden för då finns det risk att hudytan blir lite uttorkad. Använd sedan tvättsvampar eller liten handduk/muslin att tvätta bort rengöringen med. (Hela det här steget kan man hoppa över om man vill och bara använda den så kallade Oil Cleansing Method, OCM.) 
3. Spraya eller badda med ansiktsvatten, "tryck" sedan lätt in det i huden. Använd inte bomullsrondeller för de suger lätt upp för mycket av hudens eget fett.  
4. Medan huden fortfarande är fuktig av ansiktsvattnet masserar och "pressar" du med lätt hand in din ansiktsolja eller kräm, eller kräm blandat med olja, man får prova sig fram med vad som känns bäst beroende på hur ”hungrig” huden är. 
Ett ytterligare jättebra tips är att ofta använda ansiktsmask, så ofta som varje kväll i ett par veckor om man har riktigt fnasig och torr hy som behöver få sin fukt- och fettförsörjning igångsatt. Det ska vara en krämmask, Dr.Hauschka tycker jag har de mest fantastiska krämmaskerna och som precis alla kan använda. Prova t.ex deras Moisturizing MaskRejuvenating Mask, Soothing Mask eller Firming Mask, de riktigt mättar huden och doftar ljuvligt! Här kan du spana in dem. 

Sist men inte minst så mår ansiktet bra av att skyddas varje dag med en foundation. En vegetabilisk, ekologisk foundation är en självklar del av en bra hudvårdsrutin. Den bildar en barriär mot luftföroreningar och torr luft och ger ett milt skydd mot solens strålar. Mina favoriter är Organic Moisture Rich Fluid Foundation från Nvey Eco och Translucent Make-Up från Dr.Hauschka. Vill man ha ännu mera täckning och skydd rekommenderar jag Nvey Eco Organic Creme Deluxe Flawless Foundation.


Min nya arbetskollega Ing-Marie Svensson från Riddarkliniken ger här lite värdefulla hudvårdsråd. Ing-Marie är något så underbart som Dr.Hauschkaterapeut, passa på att kika på hennes behandlingar här


5 kommentarer:

 1. Det finns faktiskt en till Dr.Hauschkaterapeut i Stockholm. Hon heter Anita Rosengren och finns hos PUB Hälsa för alla. Hon är också väldigt duktig.

  SvaraRadera
 2. Tack Katarina för att du rättar mig :)

  SvaraRadera
 3. vad för sorts olivolja är det man skall använda ock passar det alla hudtyper?

  SvaraRadera
 4. Helt vanlig olivolja som man köper på mataffären. Huden och miljön mår bäst av en ekologisk, kallpressad (Extra Virgin) olivolja, och den passar finfint för precis alla hudtyper :)

  SvaraRadera
 5. Arganolja är en annan värdefull gåva från naturen till till din vinter hudvård. Verkligen vätskedrivande, näringsrik och ger en otrolig skydd mot ålderstecken. Argan olja ger verkligen utstrålning och vitalitet tillbaka till tråkig, skadad och torr hud. Finns snart Här:
  www.bodybazar.com

  SvaraRadera