torsdag 27 oktober 2011

Hudens Sinnesfunktion


En av hudens främsta uppgifter är känsel och kommunikation, via huden och våra andra sinnesfunktioner kommunicerar vi med vår yttre värld. I huden finns sinnesreceptorer som registrerar och signalerar vad som händer på hudens allra yttersta skikt. Hudsinnet jobbar 24 timmar om dygnet med att ta emot information och berätta om temperaturen, om något gör ont eller trycker, kliar osv. Och som kroppens största sinnesorgan är den också vår allra första förbindelse med omvärlden. Ett foster som är sex veckor gammalt har varken ögon eller öron, men dess hud är redan utvecklad. En människa kan klara av att leva hela livet som blind och döv och sakna smak- och luktsinne, men ingen människa kan leva utan känseln. 
Beröring och hudkontakt är med andra ord livsviktigt. Inom psykologin talar man idag mycket om ”hudjaget” och ”själen i huden”. För huden har nämligen en enorm potential att via sina signaler frisätta hormoner som verkar läkande och helande, eller motsatsen. 
Så något som är otroligt viktigt för mig som hudvårdsterapeut är att varje berörande moment, som t.ex massagen i en ansiktsbehandling, är medveten och i kontakt med kunden på ett holistiskt sätt och inte bara ett glid på ytan. Och att vara ”här och nu” och fokusera på behandlingen fullt ut är nyckeln till att den jag behandlar blir berörd, harmonisk och balanserad på djupet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar