måndag 1 augusti 2011

Jojobaolja-Juvelen från öknenJojobaolja är nog världens mest funktionella vegetabiliska olja. Det är min personliga favorit, och är även en given favorit bland många ekologiska hudvårdsterapeuter. Jojobaoljan har en helt unik förmåga att tränga djupt ner i hudlagren och göra vilken hud som helst alldeles sammetslen och perfekt återfuktad. Den är mycket användbar vid pormaskar, finnar och acne, och den lugnar en känslig, inflammerad och irriterad hud. Det finns vetenskapliga studier som bevisar dess balanserande effekt på både torr hud och fet hud. Den torra huden stimuleras att börja producera mer av sitt eget fett, sebum, och den fetare hudens talgproduktion saktas ned. Detta på grund av att jojobaoljan är den vegetabiliska olja som mest liknar människans eget hudfett i sin fettsyresammansättning. Jojobaolja har även visat sig vara suverän vid kontaktallergier och vattenkänslighet, smörj in kroppen innan dusch eller handtvätt. Använd den på eksem, både torra och blöta.
Simmondsia Chinensis som jojoba heter på latin växer naturligt i ökenområden i Mexico, Californien och Arizona, men odlas även kommersiellt i USA, Mexico, Israel och Argentina. En jojobabuske kan leva i uppemot 200 år och är extremt tåligt mot värme och torka, den skyddar marken mot erosion där den växer. Den kan bli 3 meter hög och får utstå ytterligheter med dagtemperaturer på upp emot 45 grader, medan det på natten kan vara mellan 0 och 5 grader. Tack vare dess mycket långa rötter som kan bli upp till 4 meter lyckas den suga i sig vatten längst nerifrån jorden, som sedan lagras uppe i de små fjuniga bladen. Oljan utvinns genom pressning av jojobafrukten. 
Oljan är halvfet och känns mycket lätt på huden, den har en väldigt bra hållbarhet och håller sig fräsch i flera år. Den består av vaxartade fettsyror, och är egentligen ingen olja utan ett flytande vax. Just på grund av sin vaxliknande struktur så oxiderar inte jojobaoljan, och härsknar inte så lätt som många andra, torrare oljor. Den kan klara av temperaturer på upp till 300 grader! Fullproppad med viktigt A- och E-vitamin samt ett ämne som imiterar kollagen i läderhuden hindrar den hudens åldrande.  

Jojobaoljan passar även perfekt som hårolja, och kan ha en positiv effekt på t.ex seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten. Den har även en milt solskyddande effekt med en solskyddsfaktor på cirka 3-4. Jag tycker även att den passar bra som enda olja vid kroppsmassage, tillsätt några droppar valfri eterisk olja för den som önskar en aromamassage. 


Välj en kallpressad, ekologisk jojobaolja om du vill ha det bästa för naturen,
 kroppen och din hud.7 kommentarer:

 1. Intressant om jojobaolja. Hur använder du själv denna?

  Kram

  SvaraRadera
 2. Väldigt kul att läsa mer om den än man vanligtvis gör :)
  Blir väldigt sugen på att ta fram min Jojobaolja som stått gömd i ett skåp ett tag eftersom jag inte tyckte den funkade så bra för mig konstigt nog!?! (Körde där emot med Jojobaolja för si så där 10 år sen med bra resultat!(?)

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej Kasia!
  Jag använder den ofta som enda olja att smörja kroppen med efter dusch eller bad. På vintern har jag den alltid under bodylotion för att slippa bli torr. Den är så härlig att blanda med vilken kräm som helst om man vill ha lite mera återfuktande och närande vård, som handkräm, ansiktskräm och fotcreme. Har man t.ex en lite lättare handkräm så är den alldeles utmärkt att blanda med lite jojoba så slipper man köpa en fetare variant. Jag använder även lite när jag ångar ansiktet, så får den gå djupt ner i porerna och göra sitt jobb samtidigt som huden skyddas lite från ångan :)

  Kramar från Ellinor

  SvaraRadera
 4. Hej Estelle!
  Ja jag tycker alltid det är roligt med lite mer kuriosa kring ingredienser förutom att bara berätta om just vad de är bra för :-)

  Fram med jojobaoljan och smörj ;-)

  *Kram*

  SvaraRadera
 5. Jag använder den även som solskydd...

  SvaraRadera
 6. Jätte mycket bra info jag inte visst om innan. Tack!

  SvaraRadera
 7. Hejsan! Tack för en väldigt fin hemsida! Jag vill börja med så naturliga produkter som möjligt och jojjoba olja verkar väldigt smart att tillsammans med eterisk olja ha på kroppen min. Nu undrar jag om det vore okay att sätta den direkt på ansiktet också, med eterisk olja? Mitt mål är att få mera fukt på djupet, ha vitaminerna C, E och A för att bygga upp huden och skydda mot åldrande. Samt att jag vill hitta en eterisk olja som kan hjäpa mig att bli av med ojämn hud och acneärr. Några tips möjligtvis? :) Eller borde jag helt enkelt fortsätta köpa dyrare ansiktskrämer för dessa resultat? Tack igen! Kram // Lina

  SvaraRadera