fredag 10 december 2010

Fråga & Svar: Hjälp!

Hej!
Jag hittade din blogg när jag som så många andra kvällar i mitt liv sitter och googlar och försöker hitta någon slags lösning på mina problem. När jag var tolv år hade jag redan pormaskar/finnar i ansiktet. Absolut inte mycket... och så har det varit hela tiden. Sådär halvt om halvt så det stör väldigt psykiskt och när man söker hjälp så får man höra just det - det syns inte, vilket gör det ungefär 100 gånger jobbigare psykiskt.

Jag kan rada upp vilka produkter, krämer, salvor, tabletter, läkemedel, behandlingar jag har provat och hur många tiotusentals kronor jag lagt ner. Jag är idag över 30 år. Läkarna/hudläkarna jag gått till ger mig olika diagnoser, perioral dermatit, rosacea, vuxenakne eller helt enkelt "bara" problemhy. Det är väldigt svårt att hitta något som hjälper när man inte har en klar diagnos! Inget stämmer... när jag ser foto på perioral drmatit så tycker jag att - ja det måste vara det jag har! O när jag ser foto på rosacea så tycker jag att det är rosacea jag har. Inget stämmer helt överens med mitt ansikte. Jag tror att jag har pormaskar, men jag är inte helt säker på att det är det längre.. kanke är det varblåsor?! Hur ska man veta när inte läkarna kan ge svar?!

Under tonåren åt jag roaccutan vid två tillfällen. Jag förstår fortfarande inte hur läkaren kunde skriva ut det till mig eftersom jag varken hade ärr eller bölder - bara pormaskar och fet hy. Jag fick också erymax, aberela och skinoren utskrivet. Annars gjorde jag som månag andra i den åldern- handlade hudvårdsprodukter där jag hittade dem- konsum, h&m, åhlens, apoteket osv. Under ett års tid var min hy så fet att jag fick gå in på toaletten varje rast i skolan och pudra- vilket bidrog till ännu fetare vet jag idag.
Sen gjorde jag ett försök hos en homeopat under ett år. Det blev otaliga burkar med tabletter som skulle tas varannan eller var tredje timme, blev helt pank på köpet!

För några år sedan var jag med i en artikel i Hennes just om mitt problem. Då hade jag insett en hel del sen jag började...Inga billiga dåliga krämer från mataffärer utan nu köpte jag på hälsokost. Jättenattljusolja, omega 3, vitamin B5, propolis, zink, probiotika, silocol kiselgel och "naturliga" krämer som wise, weleda och rosenserien. Jag hade fortfarande problem i att hitta balansen mellan fet och torr hy. Ena stunden fjällade jag av hud så torr var jag och en timme senare så blänkte hela mitt ansikte av överskottsfett. Jag åt också betablockerare för att hindra att bli röd i huvudet - vilket jag blev vid minsta värme eftersom jag var så torr.

Nu har jag använt Rosenserien i nästan 2 år och har hållit problemen på en ganska lagom nivå...Dock tröttnade jag på att inte bli riktigt bra. På att alltid ha plitor jämnt fördelat som en matta i huvudet. Få gul/vita småprickar var som helst på nolltid och på att det fortfarande kliade/var irriterat. Jag började åter igen jakten på den perfekta lösningen...Och nu sitter jag här ca 1000:- fattigare och fyra månader av jakt. Just nu äter jag Procomb hud och använder mig av Rosenserien tvätt på kvällen och Ems-salva. På morgonen vågar jag inte röra ansiktet med vatten ens för då blir jag alldeles röd och irriterad. Jag gick till en läkare som sa att det inte syntes där hon satt (2 meter ifrån mig)...Då bröt jag ihop fullkomligt och storgrät i 10 minuter och berättade hur psykiskt påfrestande det var att känna som jag gjorde och att inte få förståelse eller kunna hitta en lösning. Var man än vänder sig så rekommenderar ju företag/läkare de saker som gynnar dem känns det som. När jag kontaktade 20 företag som håller på med hudvård så var det ett enda företag som inte försökte sälja på mig produkter utan som verkligen försökte hjälpa mig genom att säga åt mig att låta ansiktet vila från allt en tid.
Jag blir så rädd när jag läser på alla produkter jag använder/provar. Fast det står helt naturligt på stämpeln så är det ändå sååå många ingredienser som jag inte vet vad de innebär...Och när jag googlar på dem så får man fram att det är stearin!!! 

Jag vågar inte prova nya saker längre... jag har inte vågat på länge men nu när jag gjorde det så kostade det mig 1000:- och jag känner mig bara så himla lurad och har blivit sämre i mitt ansikte på köpet. Var ska jag vända mig? Vem vet svaren? Vissa säger att produkter från naturen gör ansiktet sämre och vissa säger att det bara är naturliga saker som kan hjälpa. Jag kan tillägga att jag inte haft foundation på drygt 3 år...för det går inte, jag blir sämre av det. Och det är ganska knäckande att lida av hur ens ansikte ser ut men samtidigt inte kunna dölja det. Jag är dock stolt att jag valde att vänja mig av med det och delvis acceptera...
Mvh
Cornelia 

Hej Cornelia,
du får ursäkta att jag inte hunnit ta tag i din fråga så snabbt som jag hade velat, men det är alltid mycket som ska göras så här i jultider. Det är alltid lite svårt att svara på såna här frågor när man inte har personen framför sig och får se och känna på huden. Något jag verkligen rekommenderar är att du besöker en ekologisk hudvårdsterapeut på din ort (om det finns någon). Vart bor du? Kanske jag kan hjälpa dig att hitta en terapeut i närheten där du bor. Vi gör alltid en grundlig anamnes av huden och ens livsstil för att verkligen komma till roten av problemet. Man går igenom allt från produkter till vad man äter, hur man motionerar, jobbar, hur ens stressnivå ser ut. För det är så otroligt många saker som spelar in i ett hudproblem, huden är ju som bekant en spegling av hur man mår inuti kroppen. Hos en ekologisk hudvårdsterapeut kan du även få fantastiska ansiktsbehandlingar som är mer än bara en "vanlig" ansiktsbehandling, man kan säga att det är en lokal behandling men som berör hela kroppen och själen och kan långsiktigt få ner din totala stressnivå.

Jag förstår att det känns jättejobbigt när läkarna inte inser hur psykiskt och emotionellt påfrestande det är att leva med att aldrig känna sig riktigt frisk och fin i huden. Att du har fått utskrivet en massa skolmedicinska salvor och t.om roaccutan under många år har rubbat din huds normala skyddsbarriär, funktion och rytm. Hudläkare ser tyvärr ofta bara det feta och orena i huden och skriver då ut en mängd olika salvor och uttorkande produkter som ska ta bort det feta och pormaskarna och finnarna, men som i princip alltid får motsatt effekt med ännu fetare hy som samtidigt känns snustorr. Roaccutan skrivs ofta ut till höger och vänster till helt fel personer, det är ett läkemdel som du säkert vet kan ge livslånga biverkningar. Så mitt bästa råd är att du helt och hållet håller dig borta från allt vad skolmedicin heter, de erbjuder bara quickfix för huden som egentligen inte löser några problem.


Du skriver att du har plitor som en matta i huvudet, är det i pannan du menar eller även upp i hårbotten? Just pannan är inom ansiktsdiagnostiken sammankopplat med mage/tarm och urinblåsan som är mycket känsliga för obalanser och stress. Får du även plitor i precis hela ansiktet eller håller det sig mest inom t-zonen, dvs. panna-näsa-haka?
Något som är mycket intressant för mig att veta är hur din kost ser ut idag, och hur den har sett ut tidigare. Vad äter du för fetter t.ex? Viktiga tillskott för dig och för alla är pH-kalk för syra/basbalansen och nässla och nypon som ger dig mer än hela dagsbehovet av alla viktiga vitaminer och mineraler. Många med hudproblem har för mycket överskottssyror i kroppen som skapar inflammationer och även inflammation i huden. Vi ska gentligen vara lätt sura på huden och lätt basiska inne i kroppen, men idag är det ofta omvänt. Vi har ett surt inre och en basisk hud som inte mår bra. Probiotika tycker jag att det är viktigt att du äter, och även ekologisk naturell youghurt. Tarmens hälsa kan vara helt avgörande om man har en hy som krånglar med mycket finnar och pormaskar. Sen är det intressant att veta om du har en hög stressnivå i ditt liv?

Vad gäller hudvården så är 100% vegetabilisk, ekologisk hudvård det bästa du kan använda. Det kan huden och kroppen bryta ner utan att lagras i våra organ och det tillför huden viktiga vitaminer och fettsyror för att den ska må bra och kännas mjuk och smidig. Vi vill att din hud ska hitta tillbaka till sin egen naturliga balans och rytm för att den ska må bra igen, och för att du ska må bra igen. Då passar en okomplicerad hudvårdsrutin med rena vegetabiliska oljor mycket bra, som gör rent, vårdar och skyddar men inte överaktiverar eller stimulerar huden för mycket. Rengör huden endast på kvällen, och då helst bara med olja till en början. Använd ekologisk kallpressad jojoba, avokado eller sheasmörsolja. Som ansiktsvatten kan en ren hydrolat vara väldigt bra, och då speciellt apelsinblomsvatten (nerolivatten) som passar en hyperkänslig hy. Jojoba eller avokadoolja passar sedan väldigt bra att massera in som en kvällsolja. De ger en bra balans av fett och fukt och renar även huden från talgproppar. På morgonen ska du inte tvätta huden. Under natten bildar huden ett livsviktigt fett som ska skydda den och det vill vi absolut inte tvätta bort, och din hud är nog också känslig mot vatten vilket är jättevanligt. Vatten är basiskt och huden lätt sur, och vi rubbar den balansen varje gång vi tvättar huden vilket ofta gör att man får röd och irriterad hud. Huden börjar ofta överproducera sitt eget fett när man hela tiden tvättar bort det, och en känslig hy som lätt blir uttorkad bör aldrig tvätta bort det på morgonen. Spraya bara med ansiktsvatten, klappa in lite lätt och smörj med samma oljor som på kvällen, endast lite behövs för att mätta huden. 

En naturlig foundation är en del av en bra hudvårdsrutin, den skyddar din hud mot allt som den dagligen utsätts för och gör att huden inte tappar fukt och fett lika lätt. Det finns jättemånga fina foundations som du skulle kunna prova, t.ex Dr.Hauschka, Dermanord eller Nvey Eco. Och att sminka sig med bra, naturligt smink lyfter fram din skönhet och vårdar och skyddar huden samtidigt! Har du funderingar kring olika märken och produkter både vad gäller hudvård och makeup och även hårvård så fråga mig gärna, det kan vara väldigt svårt att hitta rätt i skönhetsdjungeln.

Sen gäller det att ha tålamod med allt nytt man provar, minst 3 månader måste man ge varje ny produkt eller metod. Men jag hoppas och tror verkligen att den här rutinen kan hjälpa dig på vägen till en mera välmående hud.

Önskar dig en fortsatt fin kväll i adventstider!

Varmaste hälsning
Ellinor

3 kommentarer:

 1. Kan du tipsa om var man kan få tag på bra oljor, tex avokado och jojobaolja. Några särskilda märken?
  Jag har envisa pormaskar på näsan och hakan som aldrig, aldrig försvinner - kan dessa oljor hjälpa till att få bort dem?

  Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jojobaolja (som egentligen är ett flytande vax) är den vegetabiliska oljan som mest liknar hudens eget fett, den har en helt unik förmåga att "lösa upp" talgproppar vid regelbunden användning samtidigt som den skyddar och ger huden fukt. Avokadoolja passar väldigt bra om man även har stora problem med torr hud. Avokadoolja har börjat blivit populärt inom matlagning, och det går att hitta den i vissa mataffärer. Se bara till att den är ekologisk.
  Crearome som finns i de flesta hälsokostaffärer har fina oljor och Dermanord säljer en bra jojobaolja. I den tyska webshopen www.bionaturel.de (min favoritwebshop för naturkosmetik:)) kan man köpa Primaveras fantastiska oljor till ett mycket bra pris, som är svåra att få tag på i Sverige.
  /Ellinor

  SvaraRadera
 3. Oj Det låter EXAKT som en beskrivning av mig !! Min hud blev såå mycket bättre när jag ändrade min livsstil !!

  Jag tog bort gluten, mjölk , kaffe , nikotin och socker! Detoxade mig då och då med morot och äppeljuice (egenodlat). Motionerademycket, mediterade och jag lyckades hitta en inre balans där jag slutade tänka på min hud! Bara att sluta tänka på den gjorde att jag slutade bli så röd i ansiktet .

  Under semestern så avaktiverade jag mitt facebook konto , stängde av mobilen , kollade inte på klockan, var ute mycket, umgicks med djur och levde bara i nuet!! Det är nog det bästa jag har gjort och min hud var så fin!!

  SvaraRadera