fredag 9 december 2011

Den smutsiga skönhetsindustrin


Den tyske filmproducenten Inge Altmeier har granskat verkligheten bakom den konventionella skönhetsindustrins vackra löften om perfekt hy och evig ungdom. På måndag sänds hennes dokumentärfilm Ungeschminkt-Die schmutzige Welt der Kosmetik i WDR Fernsehen. Den sänds kl.22.00-22.45, men kommer även att finnas tillgänglig här online. Tyvärr är den ju på tyska, men kanske att det kommer en engelsktextad version på youtube. 
Inge belyser de kemikalier som finns i all konventionell skönhetsvård idag, och som det gång på gång kommer vetenskapliga bevis för att de är allt från cancerframkallande till hormonstörande, och ändå finns de där och förkortar våra liv helt i onödan. Speciellt smink som säljs till barn innehåller ofta mycket mer livsfarliga ämnen än vuxenvarianten. I Indien förekommer ofta barnarbete vid framställningen av henna, och i Kina tillsätter man samma kemikalier i läppstift som också används till väggfärger. 
Och här har jag hittat en mycket intressant dokumentär om odlingen av billiga snittrosor. De må se vackra ut i butiken men vägen dit är långt ifrån vacker...


5 kommentarer:

  1. Intressant tips! Skall helt klart kika! Hoppas folk förstår tyska bara...

    Såg på Riddarklinikens hemsida att ni erbjuder vaxning. Vad för slags vaxning är det? Med socker eller "vanligt" vax? Är det ni som vaxar eller hyr ni in någon? (På salongen du jobbade tidigare hyrde ni in någon tjej som var jätteduktig.)
    Jag har hört att en del inte tycker att sockervaxning är så effektivt.
    Jag är ganska hårig så jag vill verkligen ha något som tar bort allt, men samtidigt föredrar jag ju att gå till en salong där de sedan inte smörjer in ens vidöppna hårsäcksöppningar med kemikalieskit...

    SvaraRadera
  2. Ja visst är det synd att så många bra dokumentärer är på tyska...

    Kul att du är intresserad av vår vaxning! För närvarande är det bara Ing-Marie som utför vaxning, själv har jag valt bort att inte jobba med det :) Hon finns på salongen mån-ons och fredagar. Hon använder ett vax från Lakshmi som heter Epilend, det är inte 100% naturligt, men 96,5% och ska tydligen vara toppenbra. Om du går in på www.lakshmi.se så finns det i menyn en pdf-fil under ekovax, där kan du läsa lite närmare.

    Precis, sockervax är inte alltid det idealiska, och då får man kompromissa helt enkelt. Epilend är i alla fall minst 100 gånger bättre än rent mineraloljevax!

    Tjejen som tidigare fanns på eco sense (tror du menar Claudia :)) kommer kanske snart att finnas någon dag i veckan på Riddarkliniken. Så där har du tur! Annars är det som sagt Ing-Marie som vaxar.

    Jag har inte hunnit lägga in alla vaxbehandlingar och priser ännu på riddarkliniken.com, men det kommer :)

    Kram från Ellinor

    SvaraRadera
  3. Jag sprider vidare denna nyhet och länkar till dig här: www.bodybazar.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Vet du fina Ellinor i vilken kanal den sändes ut?

    SvaraRadera
  5. Gah, är vanligt vax gjort av mineralolja!? Jag trodde att vax var något slags naturmaterial men att man sedan blev insmorjd med råoljeprodukter.

    SvaraRadera