tisdag 6 december 2011

En resa in i de eteriska oljornas fascinerande historia...


Dr.Hauschkas alldeles egen parfymör Jörg Zimmermann var idag på besök i vår huvudstad, närmare bestämt på anrika Sturebadet, och bjöd på en mycket intressant föreläsning om naturens egna, rena dofter: de eteriska oljorna. 
Aldrig har jag hört någon tala så passionerat om dofter... Han tog oss tillbaka till platsen där allt började, till när egyptierna redan för flera tusen år sedan brände en speciell tjock massa -Kyphi- av bl.a vin, honung, olika eteriska oljor, kådor och hartser för att lättare få kontakt med gudarna. Visste du att ordet parfym härstammar från latinets per fumus som betyder genom rök? Vi fick faktiskt sniffa lite på en Kyphi-blandning som Jörg Zimmermann tillverkade för några år sedan. 


Under Medeltiden ansågs eteriska oljor vara dåligt och "störande" för själen, det var endast apoteken och kyrkan som fick använda sig av dem. I kyrkan brändes den välkända Frankincense, eller olibanum som den också heter, det ansågs skapa en känsla av renhet och samhörighet. Folket i kyrkbänkarna skulle nämligen komma i rätt "kyrklig" stämning innan prästen startade sin predikan!
För att undkomma pesten och andra obehagliga sjukdomar bar man ofta speciella masker, där man lade papper och tyger indränkta i eteriska oljor i en "näbb". På så sätt renades inandningsluften effektivt från farliga bakterier och virus. 
1709 lanserade den italienske parfymören Giovanni Maria Farina Eau de Cologne i Köln i Tyskland, en parfym som tillverkas än idag enligt det gamla hemliga receptet. Allt rikt, fint folk och speciellt många kungligheter i Europa bar denna parfym under 1700-talet. Ska du besöka staden kan jag varmt rekommendera museet där parfymen tillverkades, som är ett underbart ställe för den som älskar historia och eteriska oljor. Tydligen använder vår egen drottning Silvia den äkta Eau de Cologne... Jag har haft en liten flaska av denna parfym, men den kändes tyvärr lite för damig för mig. 
Dofter är minnen. När jag var liten hade jag några små blå, fågelformade tvålar som jag älskade att dofta på. Och varje gång jag har känt den där doften som vuxen så tas jag direkt tillbaka till när jag satt i mitt rum och tittade på mina fina tvålar... 
Dofter är kultur. Frågar man japaner vad de vill ha i sina parfymflaskor så svarar de ofta lätta, blommiga och lugna dofter som inte tar för mycket plats, och inte doftar för starkt. Den typiske amerikanen har inget emot att dofta mycket, och gillar noter som vanilj och mandel.  
Vi fick även en inblick i Herr Zimmermanns arbetsplats hos Dr.Hauschka i Bad Boll i Tyskland. Idag går det ju inte riktigt till som i filmen Parfymen, lite mer sterilt och ordnat och datoriserat är det. Men nog måste det vara ett av världens bästa jobb han har!  
Den här härliga frukostföreläsningen hölls i samband med en produktlansering, produkter som Mr Zimmermann himself har doftsatt. Tyvärr kan jag inte bjuda på en massa mysiga bilder på Hauschkaprodukter ännu, för dessa spännande nyheter kommer nämligen efter årsskiftet. Så nu finns det alltså mycket mer än självaste Julafton att se fram emot!

Hannah är naturligt snygg som vanligt! Bakom Hannah skymtar Hauschkas trevliga marknadschef Jessica Engström som var dagens värdinna. 


6 kommentarer:

 1. Det var så himla kul att träffas i går - synd att vi inte hann babbla mer! Men vi ses ju nästa vecka. Kramar!

  SvaraRadera
 2. Detsamma fina du :) Vi får babbla vidare nästa vecka! Kramar till dig

  SvaraRadera
 3. Jätteintressant inlägg!

  SvaraRadera
 4. Tack Michaela, kul att du tycker det :)

  SvaraRadera