söndag 19 juni 2011

Koka ditt eget sockervax


Enklare, billigare och bättre än så här blir det inte! Sockervax är ett helt fantastiskt vax och det är så löjligt enkelt att göra själv. Man behöver inte utstå smärtsam vaxning på salong med hälsofarligt och miljöbelastande (och oftast väldigt hett) vax som är baserat på mineralolja, och som måste rengöras med starka och ännu hälsofarligare lösningsmedel. Varför sånt vax fortfarande används på de flesta konventionella hudvårdssalonger är för mig ett mysterium. Vax gjort på socker kallas för kallvax eftersom man bara värmer upp vaxet en aningens för att lättare kunna applicera det. Sockervax kan jag garantera gör mindre ont, allt hår försvinner (förutsatt att håret är minst 0,5 cm långt) och det doftar som honung. Dessutom är det helt vattenlösligt och går till och med att äta om man nu skulle vilja göra det. Visst låter det perfekt? 

Det enda du behöver för att tillverka en sats vax är:
2 dl socker
2 msk färskpressad citronsaft (sila bort kärnor och ev. fruktkött)
1-3 msk vatten

Rör ihop ingredienserna i en kastrull, låt plattan vara på en värme där det är varmt och nästan sjuder men inte kokar. Skulle vaxet koka blir det knäck istället! Låt vaxet bli svagt kolafärgat, ta sedan av det från plattan och gör vattenprovet, dvs. droppa lite vax i kallt vatten och se om det stelnar. När vaxet stelnar är det färdigt. Låt vaxet svalna lite tills det är varmt men inte hett ifall du vill vaxa direkt. Annars kan man hälla upp det i en glasburk eller skål. Vaxet värmer du enkelt upp i mikron eller över vattenbad, eftersom socker är konserverande så håller det länge. Vill du inte köpa färdiga vaxremsor så fungerar ett lakan alldeles utmärkt att göra remsor av, när du vaxat klart är det bara att lägga dem i varmt vatten så löses allt vax upp. Tvätta sedan remsorna i 60 grader. Så brukar jag alltid göra när jag vaxar, det känns mycket miljövänligt. 


Så här går du tillväga när du vaxar:
1. Tvätta av huden noggrant, har man rester av bodylotion eller olja på huden fäster inte vaxet lika bra, speciellt om man använder produkter med mineralolja. Torka helt torrt. 
2. Värmetesta vaxet på insidan av handleden att det inte känns för varmt. 
3. Stryk ett tunt lager medhårs, fäst vaxremsan med kraftiga strykningar medhårs. 
4. Fixera mycket noga och ryck remsan mothårs. Använd remsan flera gånger så att så mycket hår som möjligt tas med vaxet. 
5. Lägg på en tvättsvamp eller tvättlapp fuktad med mycket kallt vatten vid eventuell irritation och rodnad. Tvätta av vaxrester med ljummet vatten, återfukta sedan med olja eller bodylotion. 

Vill man sedan kunna behålla ett bra resultat av sin vaxning så är det viktigt att inte raka mellan vaxningarna, det förstör direkt resultatet. Många upplever med tiden att hårväxten mattas av, man kan till och med bli av med hårväxt helt eller delvis på större områden om man håller sig till att endast vaxa. Eftersom håret växer i 3 olika faser så börjar man oftast se ett hållbart resultat först efter tredje vaxningen. 

Lycka till!

18 kommentarer:

  1. Låter kanon, kan man använda det i ansiktet också? Överläpp och vid ögon brynen? Kramar Elisabeth

    SvaraRadera
  2. Passar alldeles utmärkt för vaxning i ansiktet :-)

    SvaraRadera
  3. Bra tips! Miljövänligt och billigt, kan inte bli bättre! :)

    SvaraRadera
  4. Vilket bra tips, det här skall jag testa. :)

    SvaraRadera
  5. Ska man inte stryka mothårs och dra medhårs? Tvärtom till skillnad från vanlig vaxning..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid stryka medhårs och dra mothårs. Annars bryter man håret och hårsäcken finns kvar..

      Radera
    2. Nej tvärtom. Stryk på mothårs, dra av medhårs

      Radera
  6. Tack för tips!
    Instämmer verkligen i att inte raka emellanåt. Särskilt på benen så minskar det påtagligt efter ett antal gånger, behöver sällan göra något numer.
    Bikinilinjen förstår jag inte hur någon rakar, det blir ju stubb direkt som syns och känns, inte lika noga på benen.

    SvaraRadera
  7. Hur länge bör man vänta efter vaxningen tills man kan vaxa igen, om man är nybörjare? Tills håret har vuxit ut till lämplig längd igen? :)

    SvaraRadera
  8. Tack, fungerade jättebra!

    SvaraRadera
  9. Man ska stryka på mothårs och dra av medhårs för det är då man inte bryter av stråna utan istället drar ut roten. Gör man inte det så är inte denna metod lika effektiv och man riskerar att inte få bort några strån samt själva principen av sugaring vs vanlig hårdvaxning tappar helt effekten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Stryk på mothårs, dra av medhårs.

      Radera
  10. Funkar alldeles förträffligt! 🤗Super!

    SvaraRadera
  11. Elina, du skriver i vaxbeskrivningen att man ska stryka på medhårs och dra mothårs, men här ovanför skriver du tvärt om.... Vad är rätt?

    SvaraRadera