söndag 27 februari 2011

Finnig & torr hud



”Hej!

Om man har hud som är finnig och samtidigt torr (fjällig) vad är då bäst att smörja in huden med? Olja, eller det täpper till? Eller någon mer oljefri fuktcreme? Har du några förslag? Mvh”

Hej!
Finnig och torr hud samtidigt är väldigt vanligt. Torr hud är en stängd hud och ett mycket djupare problem och måste därför alltid lösas först, och ofta har man problem med finnar och oren hud just därför att hudytan är så pass uttorkad. All hud behöver fett, både inifrån och utifrån. Får inte huden det fett den behöver börjar gärna talgkörtlarna jobba för högvarv och det bildas finnar och pormaskar. Och det är viktigt att man inte tvättar och peelar huden för mycket, för då förstör man den tunna, fina fettsyramanteln som vi har ytterst på huden som ska skydda mot fukt- och fettförlust samt hindra ovälkomna ämnen att komma in i kroppen. Har man en torr hud bör man inte tvätta sig på morgonen, utan bara badda med ansiktsvatten och sen smörja med olja eller kräm eller både och om man känner att huden behöver det. En mild peeling max en gång i veckan (gärna med jojobaolja under) och sedan krämmasker flera gånger i veckan kan göra en enorm skillnad för att lösa upp det torra. Vetegroddsoljan är även fantastisk på att lappa ihop en torr, fjällande hud. Och sen naturligtvis en naturkosmetisk foundation varje dag för att skydda huden. Hör gärna av dig igen ifall du undrar något mer eller behöver hjälp med vilka produkter som kan passa. Varmaste hälsning/Ellinor

”Hej!
Tack snälla för svaret! Då ska jag kanske sluta med basiron..? Det torkar ju ut jättemycket, men hjälper också mot finnarna, så det är en svår balansgång. Jag har jojobaolja, räcker det att smörja på huden? Eller behöver jag en kräm också? Har du tips på dagkräm och krämmask så tar jag gärna emot det!”

Hej igen!
Basiron är inget att rekommendera, varken för huden eller för miljön. Man ska aldrig applicera något på huden som kan vara uttorkande. Det kan även vara intressant för mig att veta var du får finnar? Är det kring munnen/käkarna som många får? Då har man oftast problem med mage/tarmbalansen och obalans i hormonerna. Vad bra att du har jojobaolja! Hoppas den är ekologisk och kallpressad för det mår din hud bäst av. Du kan använda oljan som rengöring, den är jättebra på att ta bort smink samt rengöra huden på djupet (massera bara in den på torr hud och tvätta av den med vatten och cellulosasvamp eller en mjuk liten handduk). Efter ansiktsvattnet tar du några droppar och masserar lugnt och mjukt in i huden, det här kan du göra både morgon och kväll. Känner du att huden behöver mera så ta lite till, "öppna upp" huden med mera ansiktsvatten om det behövs. Jojoban är fantastisk på att lösa både torr hud och balansera den hud som producerar för mycket talg, den är otroligt fuktgivande och en typisk bra-att-ha olja att jämt ha i badrumsskåpet! Och man behöver inte springa ut och köpa en massa masker på burk, blanda t.ex lite flytande honung, kesella och jojobaoljan. Vill du köpa en mask så tycker jag Hauschkas Rejuvenating Mask är helt underbar för all hud, och Dermanord har en fin krämmask som heter Moisturising Mask som doftar himmelskt. Läs gärna igenom mina andra fråga-svar inlägg på bloggen, där kan du få en massa tips på produkter och hudvårdstips som i princip gäller för alla. 

”Hej!
Tack igen för utförligt svar!
Ja, nedanför båda mungiporna får jag finnarna. Har slutat med basiron (var jätteuttorkad)! Kör med jojobaoljan. Nu har jag dock fått kosmetikaakne (tror jag det är) på pannan, misstänker att det är oljan, så ska nog låta bli att ta olja just där. Har läst igenom alla tidigare frågor på din fina blogg och fått en del till tips! Tänker att jag ska jobba mer inifrån och köpa något som nypon, nässla, zink, b5, gurkörtsolja (många olika att testa...).”

1 kommentar:

  1. Har en dotter på snart 14 år. Supertorr hy. Även känslig. Många krämer svider även oparfymerade från bodyshop eller apotek eller så hjälper nästan inga krämer till hennes torra hy. Hon använder flytande foundation olika men som inte ska täppa till porer.
    Nu på vintern är hennes hy ännu känsligare. Kokosolja eller olivolja lägger säg bara på utan. Tränger inte in.
    Vad ska hon använda för hudkrämer och foundations?

    SvaraRadera