söndag 31 oktober 2010

Fantastisk mascara från Dr.Hauschka


För ett tag sedan recenserade jag Dr.Hauschkas Volume Mascara här. Den är jättebra på att bygga upp volym och snabbt ge fina tjocka fransar men det stora minuset med den det är att den släpper. Och det är det värsta jag vet när det gäller mascaror. Jag vill inte behöva kolla mig i spegeln var tionde minut för att se om jag är svart under ögonen. Som tur var är det inte fallet med Dr.Hauschkas "vanliga" mascara. Den kan jag faktiskt lita på att den håller hela dagen. Den kostar ca 168 kr och finns att köpa här och här
Så här står det om mascaran på Dr.Hauschkas hemsida:
Extrakt av ögontröst, svart te och neem har en lugnande inverkan på den känsliga huden i ögonområdet – ett parti som är extra mottagligt för allergier och irritation. Mascarorna testas av ögonläkare och passar utmärkt för dig som bär linser. Rosenvax och jojobaolja skyddar och stärker både huden och själva ögonfransen. Mascaran finns i färgerna svart, brun och blå.
INCI: Water/Aqua, Alcohol, Sorbitol, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, Cetearyl Alcohol, Camellia Sinensis (Black Tea) Leaf Extract, Melia Azadirachta (Neem) Leaf Extract, Hectorite,Euphrasia Officinalis (Eyebright) Extract, Hydrogenated Jojoba Oil (Jojoba Wax), Beeswax/Cera Flava, Rosa Damascena (Rose) Flower Wax, Rosa Damascena Flower Oil (Rose Essential Oil), Citronellol, Geraniol, Linalool, Xanthan Gum,Lysolecithin (Hydrolyzed Lecithin), Maltodextrin, Silica, Iron Oxides, Titanium Dioxide/CI 77891, Ultramarines/CI 77007,Carmine/CI 75470 

+ Släpper inte. Även fast det här inte direkt är någon volymmascara så går det faktiskt att bygga upp en ganska fin volym om man applicerar några lager. Finns i brun (jag passar inte så bra i svart mascara). Snygg metallhylsa och doftar gott av eterisk rosolja. 

- Inget minus. 

Betyg: 5 av 5 möjliga. Den har definitivt blivit min favoritmascara genom åren!

lördag 30 oktober 2010

Mádara Eco Cosmetics


Mádara kommer från Lettland och drivs av fyra unga kvinnor som fokuserar på ekologisk hudvård med en baltisk prägel. Lokala örter och växter används för att skapa härlig ansikts- och kroppsvård som är naturlig och effektiv! Hela sortimentet är ekocertifierat genom Ecocert och produkterna är självklart inte testade på djur. 


Jag har luktat och klämt på de flesta utav deras produkter, bl.a kroppsoljan som heter Firming Oil tycker jag luktar underbart och ansiktskrämerna har en väldigt härlig konsistens. Det är kul att Mádara har satsat på en snygg design, jag är en sån som alltid faller pladask för fina förpackningar! 



Just nu har denna svenska webshop ett finfint erbjudande: när man köper en Mádara Deep Moisture Cream 50 ml, så får man en Mádara Toning Shower Soap 200 ml värd 99 kr på köpet! 

Fråga & Svar: Alternativ till deodoranten Absolut Torr

Hej!
Du skulle inte kunna ta reda på om det finns något alternativ till Absolut Torr? Den innehåller ju jättemycket skit, men samtidigt har jag ingen lust att svettas mycket.
Mvh S

Hej!
Tack för din fråga. Absolut Torr innehåller en väldigt stor mängd Aluminiumklorid, en syntetisk kemikalie som stänger hudens porer och förhindrar svettning. Det är naturligt att svettas i armhålorna, det är ett utav kroppens sätt att göra sig av med avfallsprodukter. Och det är otroligt viktigt att man aldrig täpper till hudens svettkörtlar. En naturlig deodorant förhindrar lukt och viss svettbildning, men täpper inte till porerna och låter huden andas. Rosenseriens deodorant tycker jag är väldigt bra och den brukar få högt betyg i olika tester. Det är den jag använder själv just nu och är nog den bästa naturkosmetiska deon jag använt hittills, på mig håller den hela dagen även om jag rör mig mycket.
Varma hälsningar
Ellinor

Hej igen!
Tack för tipset, jag ska kolla upp Rosenserien.
Mvh S

torsdag 28 oktober 2010

Vägen till friskare hud + tips på tävling

...heter en relativt nyutgiven bok som är skriven av läkaren Helena Nyblom (Bonnier Fakta). 


 Beskriving av boken:
Huden är kroppens spegel 
Vår hud har alltid fascinerat. Redan på de gamla egyptiernas tid sägs det att Cleopatra badade i mjölk för att få vackrare hy. Men huden är också vårt största organ med många viktiga uppgifter. Ur ett holistiskt hälsoperspektiv betyder huden mycket, eftersom den avslöjar allt från hormonrubbningar och skador på organ till själslig hälsa. Modern forskning har visat på nya spännande och viktiga funktioner för huden. Självklart påverkar även gener och livsstil hudens åldrande.
Men vad kan vi göra för att ta hand om vår hud på bästa sätt? Vad bör vi äta? Hur farlig är solen? Och vilken hjälp kan man få för hudåkommor som rosacea, akne, eksem och psoriasis?
Vägen till friskare hud beskriver läkaren Helena Nyblom hudens uppbyggnad, funktion och åldrande. Fokus ligger på vad man själv kan göra för att ha god hälsa och få en frisk och vackrare hud efter sina egna genetiska förutsättningar. Medicinsk kunskap kombineras med estetisk hudvård. Den moderna forskningen presenteras så att den kan praktiseras i vardagen. Boken ger tips om vilka vitaminer, mineraler och fetter som bygger upp hudens struktur, vad som är den bästa anti-rynk-krämen och hur man kan påverka hudens förtidiga åldrande. Man får också veta vilken hjälp man kan få för hudåkommor som rosacea, akne, eksem och psoriasis, samt vilken effekt olika laser- och ljusbehandlingar kan ha.
Jag är jättesugen på att läsa den här boken, speciellt för att se om det är naturlig hudvård hon förespråkar. Någon som redan har läst den som kanske vet?


Just nu lottar tidningen HÄLSA ut 5 exemplar av den här boken på sin hemsida, tävlingen pågår fram till den 22 november. 

onsdag 27 oktober 2010

Totally4Girls

Jag älskar smart förvaring, är ganska pedantisk med mina pinaler och vill alltid veta var jag har allt. Dessa fina små väskor från Totally4Girls för förvaring av bindor, trosskydd och tamponger gör att man alltid är förberedd i en nödsituation! De är så pass kompakta att de lätt får plats i handväskan och de är jättepraktiska att ha med sig när man reser. 



I varje liten väska finns det ett startkit med tamponger, bindor och trosskydd från Natracare som görs av 100% ekologisk bomull och majsstärkelse och är fullt nedbrytbara i naturen. Man får även med ett par tvättbara och återanvändbara trosor i 100% bomull, komprimerade till formen av ett litet hjärta för att ta minimalt med plats!




Nyckelring för förvaring av en tampong, supersmart tycker jag...

Totally4Girls finns att köpa hos Eco Sense Salong i Stockholm, som importerar dessa produkter till Sverige. 


tisdag 26 oktober 2010

Lite färg i höstmörkret


Ibland är det kul att sminka sig med lite somriga färger så här på höstkanten, det är alltid roligt när folk frågar om man har varit på utlandssemester!

För att ge makeupen en lite somrig touch brukar jag blanda i en klick Transparent Bronze från Dr.Hauschka i min dagcreme eller foundation. Den ger en otrolig lyster och varm färg till huden, utan att det blir för mörkt eller ger skarpa linjer vid halsen. Man ser ut som man varit en dag ute i solen helt enkelt! Sen borstar jag på lite av Nvey Eco's härliga Bronzer på haka, näsa, panna och kinder. Det behövs bara pyttepyttelite av denna för den är otroligt dryg. För att balansera upp den varma färgen jag nu fått så applicerar jag ett lite kallare rosatonat rouge på kinderna, just nu är det Nvey Eco's Organic Powder Blush i nyansen 955 som gäller. Ett rosa- eller koralltonat krämigt läppglans eller läppstift passar perfekt för att få den där somriga skimrande looken. Jag använder upp mitt fantastiska läppglans från Dr.Hauschkas Stone Colours Collection från 2008 som tyvärr inte tillverkas längre, snyft...När det är slut så ska jag nog prova Dr.Hauschkas läppstift i nyansen 01 soft coral eller 07 transparent pink, de borde passa bra till denna look!

Dr.Hauschkas produkter kan du köpa i denna webshop och Nvey Eco hittar du här. 

måndag 25 oktober 2010

Världens billigaste ekologiska peeling


Det här är en alldeles underbar och superbillig skrubb som man blandar ihop på en minut!
Du behöver:
  • kallpressad ekologisk olivolja
  • ekologiskt strösocker, men använd florsocker till ansiktet och händerna för att inte skada den tunnare huden
  • eventuellt någon droppe valfri (helst ekologisk) eterisk olja, t.ex lavendel som passar alla hudtyper

Blanda ihop till en ganska tjock massa, "mätta" oljan med socker tills du tycker att konsistensen känns bra.  Rengör huden som vanligt och se sen till att huden och händerna är helt torra, för annars löses sockret upp av vattnet. 

Visste du att socker verkar antiseptiskt när det appliceras på huden? Synd bara att det inte även gäller när vi äter det...

Rabatt på ekologisk skönhet hos Softskin!


Idag den 25 oktober får du 5% rabatt på hela köpet hos den svenska webshopen Softskin. De har ett mycket brett utbud av naturlig ekologisk hudvård, hårvård och makeup och säljer bl.a märkena Nvey Eco, Mádara, Suki och John Masters Organics, bara för att nämna några...

Skynda in och fynda!

söndag 24 oktober 2010

The Story of Cosmetics



En livsviktig video om man vill vara en upplyst konsument i dagens skönhetsdjungel. Skicka den till vänner, släkt och bekanta, ja till alla du känner!

lördag 23 oktober 2010

Härligt chokladbrun ögonskugga från Dermanord




Dermanords ögonskuggor finns i hela 21 nyanser, och de är uppdelade i kalla och varma färger och finns både som skimrande och matta. Jag föredrar matta ögonskuggor eftersom det ger ett naturligare intryck, och jag älskar såna här mustiga chokladbruna toner! Jag kan tycka det är svårt att hitta riktigt matta naturkosmetiska ögonskuggor, så jag blev jätteglad när jag upptäckte Dermanords. Jag brukar komplettera den här skuggan som heter Warm brown med Dr.Hauschkas Stone Colours Collection palett, för de ögonskuggorna är riktigt riktigt matta...
Kostar ca 105 kr och finns att köpa i denna svenska webshop. 

Ingr.: Talc, Magnesium Stearate (från sterinsyra), Silica (kisel), Ethylhexyl Palmitate (från kokosolja). +/- Mica (Glimmer), Cl 77891, Cl 77491, Cl 77492, Cl 77499, Cl 77288, Cl 77007, Cl 77510.

+ perfekt chokladbrun och matt nyans. Pigmentrik och därmed väldigt dryg. Sitter jättebra, på mig sitter den i princip hela dagen om jag grundar med foundation+concealer och puder. Mycket prisvärd. 

- tråkig förpackning som saknar spegel i locket. Den lilla applikatorn som fanns med i dosan när jag köpte den var helt meningslös och åkte direkt i soporna. Den var böjd och helt omöjlig att använda. 

Betyg: trots den lite trista förpackningen får den betyget 5/5 av mig, för så bra är den!


Glöm inte Weleda-tävlingen hos Hälsa!


Här skrev jag tidigare om att tidningen Hälsa lottar ut produkter ur Weledas ansiktsserie med granatäpple för mogen hy. Skynda in och anmäl dig, utlottningen pågår endast t.o.m tisdag den 26 oktober!

fredag 22 oktober 2010

Weleda



Fråga & Svar: Perioral dermatit forts.



Hej Ellinor! 
Tack så mycket för ditt mail!

Anledningen till att jag valde att fråga dig som är ekologisk hudterapeut är för att jag har ett stort intresse för en naturlig och ekologisk livshållning, särskilt när det kommer till skönhetsvård. Så angående min hudvårdsrutin blir mitt svar att jag försöker att bara använda mig av naturliga produkter. Min ansiktsvård just nu ser ut så här:
På morgonen blöter jag en bomullstuss med vatten och kramar ur den, sedan sprayar jag rosenseriens ansiktsvatten på tussen och "tvättar" ansiktet. Jag använder ingen annan rengöring på morgonen eftersom jag inte vill torka ut huden i onödan. Jag smörjer ansiktet med Day solution från Green People. Den beskrivs som hydrating & balancing och jag upplever att den funkar helt ok, men just ansiktskräm tycker jag är det knivigaste valet när det gäller ansiktsprodukter.. Ibland tar jag en klick aloe vera-gel och blandar med dagkrämen. 
Om jag sminkar mig använder jag en pressad foundation från Cailyn, applicerar med kabukiborste från samma märke. Jag har undvikt att sminka mig kring munnen där jag varit så torr pga av perioral dermatiten (jobbigt namn!)
Egentligen skulle jag gärna gå utan smink men jag fightas med finnar, har gjort det sen jag var ca 12 år. Är ALDRIG helt finnfri. Det blir i regel värre under den kallare årstiden, så nu har jag en del finnar på kinderna, ett par på halsen och någon i pannan. Min högsta önskan någonsin vore verkligen att slippa dem. Det låter säkert trivialt för många men jag är så otroligt trött på att aldrig få känna mig riktigt fin i huden! Har också små ärr och röda märken. 
Så som du kanske förstår har mitt självfortroende inte riktigt varit på topp det senaste, när jag fått bråka med både perioral dermatit och finnar. Så himla tråkigt. :(
På kvällen tvättar jag ansiktet med en rengöring från Lush som heter Angels on bare skin. Den ser ut ungefär som en fast gröt som man tar en bit av och blandar upp med lite ljummet vatten och sedan masserar in i ansiktet och sköljer av. Känns inte riktigt som den ultimata rengöringen för mig. På hemsidan står det ialla fall såhär: 
"Den exfolierar milt huden tack vare mald mandel, 
balanserar hudens sebumproduktion med lavendel, 
mjukgör huden med vegetabilisk glycerin och lugnar den med rosenolja."
Sen på med ansiktsvatten och på finnarna smörjer jag in lite Duac som är en receptbelagd kräm, den innehåller Bensoylperoxid och Klindamycin. (Absolut inte naturliga ingredienser, jag vet!) Men har använt den förut under vintern och upplever att den mildrar aknen så jag vill behålla den. När Duac har torkat smörjer jag in mig med samma kräm jag använder på dagen, har alltså ingen särskild nattcreme. Brukar ta aloe vera på röda prickar och finnar som är på väg bort.

Det här med hudtyp tycker jag är så svårt! Just nu känns det som jag har alla typer överallt... Samtidigt som jag är fet och finnig på vissa ställen blir jag torr om jag inte smörjer in mig, har pormaskar på näsan och nu väldigt torr runt munnen. Svårt att veta om man ska ha tio olika krämer till olika områden, men som du säger är väl det bästa att hålla sig till så få olika produkter och försöka lugna ner hyn. Jag är rödhårig och fräknig, bränner mig relativt lätt i solen, betyder detta att jag har känslig hy? Blandhud samtidigt som den är känslig, kanske?

De senaste dagarna tycker jag faktiskt att jag inte alls har varit lika torr kring munnen, och absolut inte lika röd. Förut kunde man se ett rött område vid sidan av munnen när jag stod några meter bort men nu är det bara torrheten som syns om man tittar nära. Jag har skippat sheasalvan och istället smörjt in mig med min ansiktscreme + aloe vera även runt munnen. 
Innan undvek jag att smörja där för jag tänkte att det bästa var att bara låta det vila. Men kanske kan huden bättre ta upp den "lättare" fuktgivaren istället för den tyngre i en salva, som du sa. Känns bra att det ialla fall funkar ok!

Tack för tipset angående kosttillskott, ska kolla upp det! Jag är vegetarian och tycker om att laga mat och äter så nyttigt och allsidigt som jag kan. Omega 3 som är nyttigt för hyn försöker jag få i mig, genom rapsolja och tistelolja.

Det finns absolut stress i min vardag, jag har en tendens att skjuta upp saker, som hamnar på hög både fysiskt (borttappade papper och ogjorda läxor överallt) och psykiskt (stress och skuldkänslor för att jag inte gjort det jag borde osv.) 
Jag har också lätt för att känna mig nedstämd och äter medicin mot depression (vet inte om det här är relevant information, hoppas du inte tycker att jag blir alldeles för personlig.)

Svara gärna på mitt mail och kommentera det du tycker jag gör bra/dåligt när det gäller huden. Tack för dina råd!
Kram



Hej igen!
Jättekul och höra att du främst använder ekologisk hudvård, för det är rätt näring för din hud och främjar en normal hudfunktion. En ren mineralfoundation utan olja torkar tyvärr lätt ut hudytan, jag tror nog att en flytande foundation med vegetabiliska oljor skulle passa dig bättre. Prova t.ex Nvey Eco's flytande foundation eller Dr.Hauschkas, båda två ger mycket fukt och torkar inte ut. Att du upplever att du får mer finnar på vintern kan bero på att din hud är lite uttorkad, vilket gör att huden börjar överproducera fett som sedan samlas i talgkörtelgångarna och bildar finnar och pormaskar. Satsa på en fetare kräm på vintern, och på kvällen innan du går och lägger dig kan du massera in lite olja+kräm i huden efter rengöring och ansiktsvatten. På vintern kan man även behöva blanda olja+ kräm på morgonen, det beror på hur torr du upplever din hud. Använd gärna ekologisk kallpressad jojobaolja, den ger otroligt mycket fukt och har en unik förmåga att lösa upp talgproppar i huden. Alla hudtyper kräver mera fett och fukt under vintern, vi har otroligt torr luft i Sverige som lätt torkar ut. 


Rengöringen från Lush är nog lite för kraftig för dig eftersom den innehåller mandelmjöl som har en peelingeffekt. Peeling bör man använda max en gång/vecka. Lush är ju tyvärr inte naturkosmetik, de använder sig utav många tvivelaktiga ingredienser i sina produkter, fastän denna rengöring får tummen upp för sina helt naturliga ingredienser (kollade upp INCI på deras hemsida). En mild rengöringsmjölk eller rengöringscreme som gör rent men inte tvättar bort hudens egna fettsyror är nog bäst för dig, och speciellt nu när det snart är vinter. Prova gärna WISE, Dermanord eller Estelle & Thild, de har mycket fina rengöringar. Fukta upp huden med vatten, stryk sedan ett tunt lager med jojobaolja på huden och sedan rengöringsmjölk. Du skulle kunna använda denna rengöringsrutin även på morgonen om du känner att din hud mår bra av det, annars kan du som du gör nu bara fukta upp huden med lite ansiktsvatten och sen applicera dagkräm. Du får prova dig fram med vad som känns bäst, om din hud blir bättre eller sämre utav det. Alla är vi så olika, det är inte ofta en rengöringsrutin funkar på alla. 


Den receptbelagda acnekrämen Duac har som biverkning att den kan ge mycket torr, fjällande hud eftersom den har som uppgift att torka ut finnarna. Och jag undrar om det inte kan vara så att det är den som har gett dig hudproblem. Mitt råd är att du helt slutar att använda den, då den precis som alla skolmedicinska salvor och krämer innehåller petrokemiska ingredienser som inte är bra för huden. De dämpar symptomen för stunden men löser inte orsaken till problemet.

Rödhåriga och fräkniga personer har ofta rent genetiskt en känsligare hy, i alla fall vad gäller i solen. De bränner sig lätt och blir ofta bara röda och aldrig bruna. Man kan ha väldigt många olika huduttryck i ett och samma ansikte, huden förändras ju ständigt pga. klimatet, stress, kost, ålder, solen etc. Många är yttorra men med mycket pormaskar och finnar under hudytan. Och det är alltid det torra som måste lösas först, innan man kan börja få bukt med orenheterna.

Det är jättebra att du får i dig fina fetter! Rapsoljan är super för att få i sig den viktiga omega-3, så man slipper äta fiskoljekapslar som för det mesta är härskna. En olja som du också skulle kunna prova med är gurkörtsolja, den är nämligen hormonbalanserande och skulle kunna hjälpa mot att du får finnar ifall de är hormonrelaterade. Det är en olja som innehåller mycket GLA (gammalinolensyra) som är otroligt välgörande för huden och kan även hjälpa mot torrhet. En fantastisk olja helt enkelt. 

Vad gäller din medicin så är ju en vanlig läkemedelsbiverkning just torr hud (som ibland fjällar), du kan nog läsa närmare vad gäller din medicin. Men det skulle även kunna vara en orsak till din periorala dermatit. Hör med din läkare. 

Jag hoppas du får stor nytta utav mina tips, och hör gärna av dig om ett tag och berätta hur det går. Jag förstår att det är väldigt frustrerande och jobbigt att leva med ett sånt här hudproblem, och jag hoppas verkligen att det löser sig för dig på sikt. Om du kan så besök gärna en ekologisk hudvårdsterapeut på din ort som kan hjälpa dig närmare. 
Varma hälsningar
Ellinor

torsdag 21 oktober 2010

Rabatt på John Masters hos Classy Organic


John Masters frisörkarriär tog rejäl fart på 1970-talet, då han fick jobb på toppsalonger i New York och Miami. På 80-talet började han arbeta i mode- och skönhetsvärlden och hans intresse för ekologi och naturlighet växte fram. Han började förstå allvaret med att varje dag i sitt arbete hantera och inandas starka kemikalier. 1991 skapade John sin första ekologiska produkt, Dry Hair Nourishment and Defrizzer. Kort därefter lanserades John Masters Organics, en lyxig ekologisk hårvårdslinje. Idag säljs John Masters Organics högkvalitativa hårvård och hudvård i 20 länder och John arbetar fortfarande med sina medvetna kändiskunder i sin salong i Soho, New York. Fram till och med den 24 oktober kan man köpa John Masters Organics ansiktsvård till 25% lägre pris hos den svenska webshopen Classy Organic. Skynda in och fynda!

För John Masters Organics produkter gäller det att alla ingredienser skall leva upp till Johns personliga, stränga riktlinjer: 
1. Inga SLS (sodium lauryl sulfat), SLES parabener, DEA, MEA eller TEA.
2. Inga GMO (Genetiskt Modifierade Organismer).
3. Inga petro-kemikalier (ingredienser baserade på petroleum).
4. Inga djurförsök.
5. Inga konstgjorda färgämnen, dofter eller utfyllnadsämnen.
6. Alla ingredienser skall vara ekologiska.
7. Alla växtextrakt och essentiella oljor skall i möjligaste mån vara certifierat ekologiska.
8. Alla eteriska oljor skall vara ångdestillerade och inte behandlade med
propylenglykol som ödelägger effekten av oljan.
9. Alla växtoljor skall vara kallpressade och inte varmdestillerade, vilket förstör växtoljans terapeutiska egenskaper.
10. Alla ingredienser skall bevisas vara till gagn för håret eller huden.
11. Alla ingredienser skall skördas på ett miljövänligt sätt (vilt odlade).
12. Alla ingredienser skall i möjligaste mån vara nedbrytbara.
13. 
Fair-Trade-ingredienser skall i möjligaste mån användas. 

Fråga & Svar: Perioral dermatit

Hej Ellinor!
Så himla kul att hitta ännu en ekologisk skönhetsblogg!
Jag är en 20årig tjej som har en fråga:
Jag undrar om du känner till eller har erfarenhet av att behandla perioral dermatit med "naturliga" medel? Jag har alltså områden kring munnen som fjällar och är oerhört torra, smörjer jag in mig blir det rött och kliar lite. Jag får också lätt små finnar i eksemen.
Förra sommaren hade jag samma problem, då trodde jag till en början när huden började fjälla att jag bara var extra torr. Så jag smörjde och grejade en massa med huden,
vilken bara gjorde det värre. Efter mycket googlande insåg jag att det måste vara perioral dermatit jag hade dragit på mig. Inte kul! Jag fick mer eller mindre panik och bokade en akuttid hos en dyr hudklinik och fick tid samma kväll. Jag fick den receptbelagda salvan Finacea som används mot akne och rosacea. Dessvärre kan jag inte riktigt komma ihåg om den här krämen verkligen hjälpte, utan det jag vill minnas är att jag blev väldigt torr, att det sved och kliade och att jag gav upp behandlingen. Symptomen försvann så småningom av sig självt men har alltså återkommit igen. Har haft utslag i ca 2 månader, har försökt att inte pilla eller smörja. Ibland har jag smörjt in mig med Dermanords sheasalva innan läggdags eftersom
jag läste på internet att någon fått lyckade resultat med att smörja in sig med just sheasmör.
Men eksemen försvinner inte och kanske har jag missat något som du kan tipsa mig om. 
Kram!


Hej!
Vad roligt att du har hittat till min blogg, men samtidigt väldigt tråkigt att höra att du har problemNu ska jag försöka svara på din fråga så utförligt det bara går, mejlet blir nog ganska långt men jag hoppas du orkar läsa. Det är alltid lite svårt att ge råd när man inte har personen framför sig och får se och känna på huden. Men som du beskriver det så verkar du ha en rätt så kraftig perioral dermatit eftersom du skriver att du fjällar väldigt mycket och är jättetorr och lätt blir röd. Perioral dermatit drabbar först och främst kvinnor i 20-30 årsåldern och visar sig genom torra, kliande röda och ofta fjällande fläckar och det sticker och bränner ofta i hudområdet. Ofta får man även som små knottror och varblåsor. Namnet kommer utav peri=runtomkring och oral=mun och dermatit som betyder inflammation i huden. Det är bra att du uppsökte en hudklinik för att få en diagnos, men tyvärr förvärrar ofta de medicinska salvorna sådana här hudproblem då de innehåller ingredienser från petroleumindustrin som täpper till och inte har något på huden att göra. Så mitt råd är att du låter bli den. Många som har perioral dermatit har en väldigt "produktmisshandlad" hud, dvs. man kanske har använt mycket uttorkande, starka rengöringspreparat och peelat för mycket och använt mycket produkter med mineralolja som täpper till och förstör hudens normala funktioner.

Sen så är det intressant för mig att veta när det här problemet startade? Och när upplever du att det blir det värre? 

Först och främst är det viktigt att vi ser över din hudvårdsrutin. Vad använder du för produkter idag? Är det vegetabilisk hudvård? Och hur ser din hud ut i övrigt, har du känslig hy i resten av ansiktet? När man har perioral dermatit är det otroligt viktigt att använda en mild rengöringsmjölk eller rengöringscreme, helst med lite jojobaolja under. Du bör inte använda vattenlösliga, löddrande produkter då det tar bort lite för mycket utav hudens eget skyddande fett. Sen ska du använda ett milt ansiktsvatten för känslig hy, och efteråt en lite fetare kräm för känslig hy. Peeling måste du avstå innan problemet är löst, då det kan göra problemet värre. Vi vill inte reta upp din hy, utan vi vill försöka lugna den för att kunna återfå sin balans.

Som med alla hudproblem så gäller det att ha tålamod, tålamod, tålamod... Vi ekologiska hudvårdsterapeuter jobbar inte med några quickfix, för det är inte så huden fungerar. Det kan ta lång tid för huden att komma i balans, och man måste alltid ge det minst 3 månader när man provar något nytt. Du skriver att du provat sheasalva, men en salva kan bli lite för kraftigt i längden. Använd gärna olja+ kräm, för det har ansiktshuden lättare att ta upp. Och det är viktigt att man behandlar huden varsamt och inte klämmer eller river då det alltid förvärrar problemet. Sen behöver huden ett dagligt skydd i form av ekologiskt smink som skyddar mot solen, luftföroreningar, strålning från datorer etc. Nvey Eco har fantastiskt smink och kan hjälpa vid hudproblem. 

Många hudproblem (eller snarare de flesta) uppstår när man har en obalans inne i kroppen, med ett eller flera organ som inte mår bra. En inflammation i huden börjar ofta genom att man har en inflammation inne i kroppen. Just området kring munnen är sammankopplat med mage/tarm samt hormoner. Stress, både fysisk och psykisk, är hudvudorsaken till varför man får probem med magen och hormonerna då de är otroligt känsliga och reagerar snabbt på stress. Jag rekommenderar att du tar tillskott av probiotika för att få en bra balans i mage/tarm, Helhetshälsa har bra sådan, samt att du äter rikligt med ekologisk naturell youghurt (den fetare sorten). Hur ser din kost ut idag? Kosten spelar en otroligt stor roll när man vill få bukt med hudproblem. Och hur ser ditt liv ut i övrigt? Finns det mycket stress i och runtomkring dig?

Varma hälsningar
Ellinor


onsdag 20 oktober 2010

Så skyddar du din hud i vinter


Här tipsar hudterapeuten Ing-Marie som jobbar på Riddarkliniken i Stockholm om hur du bäst tar hand om din hud i vinter. 

tisdag 19 oktober 2010

Mingelkväll på Eco Sense!


Onsdagen den 3 november erbjuder Eco Sense Salong på Regeringsgatan. 47 i Stockholm en härlig mingel- och kundkväll från kl 17.30. Under kvällen kommer man kunna lukta och känna på deras ekologiska produkter, salongen erbjuder t.ex hela Dermanords sortiment! 


De kommer även att visa upp sin nya hudvårdsserie Q FOR SKIN, som är ett medicinskt ekologiskt hudvårdsmärke som baseras på havtornsolja. Skaparen av Q FOR SKIN, Ellinor Nilsson, kommer att finnas på plats under kvällen så att man kan ställa lite frågor till henne om sin hud samt kunna få ett skräddarsytt program för just sin egen hudtyp och eventuella hudproblem. Ellinor är en inspirerande person att lyssna till. Med en bakgrund som sjuksköterska och nu även ekologisk hudvårdsterapeut är hon mycket kunnig i hudvårdsproblem. Upplever du att du har hudproblem såsom acne, rosacea, röda kinder eller hårbottensproblem ska du ägna denna kväll till att lyssna till Ellinor.
All hudkonsultation för ansikte/hårbotten är gratis och kommer att vara gratis. Gör dig själv en tjänst, ta reda på varför du eller någon i din närhet har problem med huden. 


Det kommer att serveras dryck samt tilltugg, ekologiskt naturligtvis. Under kvällen får man 10% rabatt på hela sortimentet, och det kommer även att lottas ut produkter. 


Kontakta Eco Sense Salong direkt via mejl: info@ecosalongen.se eller ring till dem på tel: 08-21 28 08. Skynda att anmäla dig, för det finns inte många platser kvar!

Paket från Tyskland!

Det kom ett mycket efterlängtat paket häromdagen, som jag beställt från den tyska naturkosmetikshopen BioNaturel. De har alla de stora tyska märkena som Logona, Weleda, i+m, Primavera, Farfalla och jättemånga fler. Och till mycket mycket bättre priser än här i Sverige. Jag brukar beställa därifrån cirka 2 gånger om året, och då brukar jag hamstra handtvål och tandkräm eftersom jag tycker att de naturliga alternativen är lite för dyra här hemma. Handlar man för över 100 euro är det fraktfritt, och man får ofta rabattkuponger. Den här gången fick jag 5 euro i rabatt som tack för att jag handlat där tidigare! 



Jag är storkonsument utav duschcreme så jag bunkrade upp med tre nya. Det blev en duschgel från i+m med doft av vanilj och apelsin för 7,70 euro och två gamla godingar från Weleda, havtorn och lavendel för 6,26 euro/styck. 


Min handkräm från Dermanord var nästan tom, så jag beställde en med aloevera från Logona för 2,99 euro som jag aldrig testat förut. Det blev hela 9 st handtvålar från Lavera för 2,84 euro/styck och sammanlagt 8 st tandkrämer, den ena med fluor från Lavera för 2,37 euro och sen en mineraltandkräm utan fluor från Logona för 2,60 euro. 


Jag har tunt och flygigt hår så det blev 2 st volymshampon med öl i, det ena från Sante för 4,40 euro och det andra från Logona för 6,51 euro. 


Jag har snart slut på mitt rouge från Nvey Eco, så det blev ett nytt från Sante för 10,70 euro samt en av deras trioögonskuggor, också den för 10,70 euro. Jag läste en väldigt positiv recension om denna fina trio på bloggen Naturligt Snygg, och kunde helt enkelt inte låta bli att köpa den. 


Webshopen har även ett stort utbud av naturliga och ekologiska rengörings- och diskmedel samt tvättmedel. Detta diskmedel från Ecover med mjölk- och kamomillextrakt kostade bara 1,99 euro. 

Självklart blir det recensioner på alla produkter längre fram!

måndag 18 oktober 2010

Välkomnande väldoft


Har man en aromalampa eller en aromasten hemma, så kan man droppa i eterisk olja av lavendel och mandarin. Det ger en söt, lugnande doft som känns mycket välkomnande. En perfekt doft att sprida i hemmet innan man ska få besök, det ger garanterat harmoniska gäster!

söndag 17 oktober 2010

Rosig skrubb från Lavera


Lavera Faces Organic Wildrose Exfoliant Wash är en ansiktspeeling som riktar sig till torr och känslig hy. Den innehåller extrakt av ekologiskt odlad vildros och fina ekologiska växtoljor, däribland olivolja, sötmandelolja och jojobaolja. Jag hade höga förväntningar på denna peeling när jag först började använda den, då jag tycker om väldigt många andra utav Laveras produkter. Finns att köpa i denna svenska webshop för 94 kr.

Bäst: Doftar väldigt gott av rosor. Bra pris. 
Sämst: För glest mellan kornen, och kornen är tyvärr inte så runda och skonsamma mot huden som jag hade önskat. Det känns som man måste använda väldigt mycket av den för att få en bra peeling-effekt. Har jag inte använt olja under peelingen så känns huden lite torr när jag har tvättat av den.



lördag 16 oktober 2010

Rabatt på Weleda hos Kicks


Fram till och med den 2 november kan man köpa Weledas härliga kroppsvård
med 20% rabatt hos Kicks.

fredag 15 oktober 2010

Köp WISE produkter & få en peeling på köpet!


Just nu har WISE Naturkosmetik ett specialerbjudande i sin webbutik: om man köper en rengöringsmjölk och ett ansiktsvatten så får man en peeling värd 219 kr på köpet! Ett fantastiskt erbjudande som jag i alla fall inte tänker missa...